Nordisk arbejdsseminar på Kulturmødet Mors

Vejret var skidt, men selskabet fremragende, da Kompetencecenter for børn, unge og billedkunst vanen tro deltog i Kulturmødet – denne gang særligt i regi af projektet “Billedkunstens Dag i Norden”. Samarbejdspartnere fra Island, Norge og Sverige kom hele den lange vej til Mors for at snakke billedkunst for børn og unge, og det blev nogle supergode, inspirerende, produktive og ikke mindst hyggelige dage, hvor der blev lagt lovende spor ud for både det videre samarbejde i netværket og den videre udvikling af Billedkunstens Dag.

Nogle af deltagerne har mange års erfaring med at afholde Billedkunstens Dag, andre har kun været med en enkelt gang, og atter andre er helt nye i sammenhængen. Fælles for alle på seminaret var dog et stort engagement i det nye netværk samt en udtalt interesse i at høre om billedkunstundervisning og -formidling i de forskellige lande – herunder at diskutere vilkår, erfaringer, forskelle og ligheder.

Janet Eriksson fra Bildlärernes Riksförening fortæller om forskellige billedkunsttiltag i Sverige.

Både under selve arbejdsseminaret og sene samtaler i vores sommerhus fjernt fra alfarvej blev det tydeligt, at vi deler rigtig mange værdier i de nordiske lande. Ikke mindst når det gælder kultursyn og en tilgang til billedkunstundervisning og -formidling, som prioriterer demokrati, åbenhed, kvalitet og mangfoldighed. Samtidig blev det desværre også tydeligt, at billedkunstområdet kæmper med nogle af de samme udfordringer i hele Norden, f.eks. underprioritering og knappe ressourcer. Forhåbentlig kan fællesskabet i netværket være med til at skabe en synergieffekt, hvor alle får mere ud af projektet, end de hver især lægger ind i det – i form af inspiration, udsyn og gode samarbejder.

Strikkecollage på KulturVejen – samskabt af strikkere med synshandicap i Rwanda og DK i en proces faciliteret af Misja Thirslund Krenchel.

Ud over konstruktive møder i nordisk regi blev der også tid til at opleve lidt af ‘selve’ Kulturmødet. Et enkelt nedslag: Sammen med Utzon Center har kompetencecenteret i en længere periode været samarbejdspartnere i Statens Kunstfonds Arkitekturudvalgs fokus på børn og unge. Et samarbejde, som på årets Kulturmøde blandt andet kom til udtryk i paneldebatten “Børn og unge tegner fremtiden, så bør vi ikke undervise dem i arkitektur?” med Ane Cortzen som vært og med unge fra Ung Kult samt et panel af politikere, undervisere og arkitekter i samtale om, hvordan vi bedst kan styrke børn og unges møde med arkitekturen.

Ane Cortzen styrede slagets gang i paneldebatten “Børn og unge tegner fremtiden, så bør vi ikke undervise dem i arkitektur?”

Efter dagene på Mors var vi blæst helt igennem af intens interskandinavisk snak, alle hånde kulturindtryk og selvfølgelig dén storm, der lige gav et dramatisk touch til foretagendet ved fredag at lukke Kulturmødet fuldstændigt ned i nogle timer. På det tidspunkt sad vi dog i den smukke Støberisal på Morsø Folkebibliotek og tænkte store tanker om visuelle venskabsgrupper!

Tusind tak til Kunst i Skolen & Kunst og design i skolen fra Norge, FÍMK & Nordens Hus fra Island, Bildlärernes Riksförening fra Sverige og vores sædvanlige medsammensvorne: Danmarks Billedkunstlærere. Vi glæder os rigtig meget til det videre samarbejde om Billedkunstens Dag i Norden! I første omgang gælder det samarbejde om plakater samt inspirationskatalog til Billedkunstens Dag 2025. Vi er godt i gang.

#kunstiskolen#kunstogdesigniskolen#danmarksbilledkunstlaerere#bildlärernesriksförening#bornkunstogbilleder#billedkunstensdag